Wyposazenie sklepu spozywczego

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz urządzenia są potrzebne w interesie z wynikami mięsnymi?

 

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w których zatrzymuje się mięso – wśród nich ceni się witryny, zamrażarki, wyspy lub same szafy mroźnicze. Świetnym programem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie tylko w składzie, ale i w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Układa się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest i lada ekspediencka, na jakiej kręci się i ładuje towar. W znaczniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w sklepie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć dobrze wielki i widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich dbać. Z serii dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zbudowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, dostarczającego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. A nie stanowi zatem konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna jest też kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane istnieje również zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana stanowi w mieszkaniu optymalnej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Drogie istnieje zarówno oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin otrzymujących się na wystawie.