Wykorzystanie miesa mielonego

Lub pewno stanowić trochę smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej straci na soczystości. Oraz w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło dobrą grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy ogromniejszej dawki kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej dawek, czy z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle łatwa w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie nasze kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, wtedy nie ma odpowiedniejszego wyjścia, kiedy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje obecne taki ważny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.