Proces mielenia miesa

Czy często zajadasz się kotletami mielonymi lub soczystym tatarem z jajkiem? Jeśli tak, to zapewne wiesz, w jak wygląda proces przygotowania potrawy. Wilk do mięsa lub jak kto woli maszynka do mięsa pozwalała nam na poszatkowanie oraz zmielenie mięsa. Mięso w takiej postaci nadaje się idealnie do różnych potraw zamiast zwykłych, nieposzatkowanych kawałków mięsa.

Maszynki kiedyś

Jak odwiedzałeś swoją babcię, to na pewno pamiętasz, gdy używała w tym celu takiej niewielkiej maszynki. Mięso umieszczała w gardzielu, a maszyna powoli je wchłaniała, by następnie z drugiej strony wyrzucić z siebie mięso w innej postaci, niż je tam umieściliśmy. Straszyły nas również, aby pod żadnym pozorem nie wsadzać tam palców, bo bardzo źle to się dla nas skończy. Mógł nas również brzydzić widok tego co z owej maszynki wychodziło. Jednak później ze smakiem zajadaliśmy to.

wilk do mięsa

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/sklep/produkty_d/wilk_do_mielenia_miesa_fw-n_2282.jpg

Maszynki dziś

Ówcześnie wilki stosuje się w branżach gastronomicznych, np. restauracje, lokale, bary. Świeże przetworzone mięso jest istotnym elementem. Ono jest wizytówką naszego lokalu.
Tradycyjne wilki są wykorzystywane również dzisiaj. Mogą być napędzane prądem elektrycznym lub siłą fizyczną. Ta druga jest na pewno tańsza, ale czy bardziej wydajna? Wymaga ona od nas wysiłku fizycznego. Ta pierwsza natomiast cieszy się swoją prostotą. Typowa maszynka zbudowana jest z zestawu tnącego, który składa się z siatki o różnej grubości, szarpaka oraz noża. Gardziel jest miejscem, do którego wsadzamy mięso do przetworzenia. W środku znajduje się ślimak, dzięki któremu nasze mięso wędruje do miejsca, w którym jest cięte. Tworzy się maszynki różnej wielkości. Jak się domyślamy, w rzeźniach będą one miały na pewno większy rozmiar niż w innych miejscach, gdyż to w nich mięso jest przetwarzane, a później transportowane i sprzedawane różnym lokalom. Oczywiście te lokale mogą to również robić samodzielnie.