Pakowanie prozniowe poscieli

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki forma pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i zapobiega je przed np. zmarzliną.

uziemienie instalacji

Ze względu na przeróżny sposób materiałów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. I tak produkty o maksymalnej mocy i ciągłej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, artykuły o niskich rozmiarach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest też jedną wielką korzyść - wygodne użytkowanie, a to szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - proste w średnich rozmiarach a jak narzędzia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do użytkowania ze powodu na siłę procesu (danie do komory woreczka z utworem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je przeważnie w znacznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są obecne urządzenia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce daje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe odnosi się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z szerokiej klasie stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają inne rozmiary, zaś więc z zmianie wchodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.