Kasa fiskalna gofin

Kuchnia polska buduje się w przewadze na daniach mięsnych. To od sposobu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można czynić tego, gdyby mamy pomysł schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia czekamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o higienie w sukcesu wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

oprogramowanie dla biura rachunkowego

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przygotowaniu będzie ono pełne i miękkie. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje ostatnie ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę oraz będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im mniejszym ogniu będziemy obecne tworzyć, tym świetnie. Mięso zakłada się w grup z białka oraz tłuszczu, dlatego za bliska oraz wysoka temperatura powoduje, że wystaje się ono spójne i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono naszą soczystość i smak.