Jak wyposazyc lokal pod gastronomie

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać wybrane w oparciu o biznes, jaki chcemy stworzyć.

Kawiarnia

Kawiarnia powinna skupić się przede wszystkim na dobrym ekspresie ciśnieniowym i zainwestować w większą ilość różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).Przyda się również syfon do bitej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie można przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Jeśli będziemy mieć także dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupić więcej, klienci chętnie sięgają zarówno po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i te zupełnie alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Oczywiście do lodów przyda się również odpowiedni porcjoner, jednak nie jest to duży wydatek. Dobrze jest zainwestować w przezroczystą tacę z pokrywką, na której będziemy mogli postawić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie – klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na kawałek lub dwa.

Bar

wdrożenia comarch

Jeśli chcemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o nieco inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, ale poza tym kilka shakerów, sitko barmańskie, czy nawet wiadro do szampana (ostatecznie nie wiemy, z jakim życzeniem przybędzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów – ktoś może sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego.

Pizzeria

Do wyposażenia pizzerni będziemy potrzebować naturalnie pieca do pizzy, a także torbę na pizzę (jeśli będziemy również sprzedawać jedzenie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, to możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do zrobienia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem przydatna może okazać się naleśnikarka, jednak to spory wydatek i musimy mieć pewność, czy na pewno klienci będą do nas przychodzić na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy sprawa jest dosyć oczywista). Przyda się za to urządzenie do kebabu, a czasem również gofrownica. Ostatnio popularnością cieszą się wytrawne gofry, na przykład takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku. Istnieją także specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.