Hurtownia miesa stargard szczecinski

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa zatrzymujących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego produktu w jakieś miejsce kraju. Mięso to szczególnymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w kierunkach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten skąd nie jest połączony z kolorem, tylko uzyskuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie stanowi niezmiernie lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.